T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURDUR / BUCAK - Ayşe Sak Ortaokulu

TÜBİTAK

 Özet Problem: Kemoterapi için kullanılan kimyasal ilaçlar sağlıklı hücrelere zarar vererek bulantı, kusma, saç dökülmesi, kandaki lökosit sayısının azalmasına, bağışıklık sistemimizin zayıflamasına, ishal, karaciğer hasarlarına, böbreklerde toksit oluşumu gibi çeşitli yan etkiler ile kanser hastalarına zarar vermektedir. Kanser tedavilerinde sağlıklı dokulara zarar vermemek veya tedavinin en az hasarla gerçekleştirilebilmesi için anti-kanser özelliği taşıyan doğal ürünler üzerinde yapılan çalışmalar son yıllarda önem kazanmıştır. Kurkumin, anti-kanser özelliklerine sahip yaygın bir doğal üründür, ancak düşük çözünürlüğü, vücuttaki etki yerine ulaşma hızının yavaş olması ve kararsızlığı nedeniyle kanser araştırmalarındaki kullanımı sınırlıdır. Kurkumin’in kanser tedavisindeki kullanımında karşılaşılan sorunların üstesinden gelmek ve tedavi süresince etkinliğini artırmak amacıyla taşıyıcı sistemlerin kullanılması çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Amaç: Bu çalışmada, literatürde verilen silika taşıyıcılara alternatif ve daha etkin olabilecek kurkumin yüklü taşıyıcı geliştirmek, silika taşıyıcı MCM-41’in türevlendirilmesinde amino grupları yanında farklı yan grupların da eklenmesi ile kurkumin yükleme ve salım üzerinde meydana getireceği etkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Yapılan bu çalışmada, silika taşıyıcılar arasında en yaygın olan MCM-41 ve MCM41’in üre-amin grubu ile türevlendirilmesi sonrası MCM-41-AG malzemeleri hazırlanmıştır. Hazırlanan bu silika taşıyıcı sistemler kullanılarak kurkumin yükleme ve salım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kurkumin yüklemesi, silika taşıyıcılar ile kurkumin çözeltisinin 24 saat karanlıkta karıştırılması ile gerçekleştirilmiştir. Bu işlem sonrası, kurkumin@MCM-41 ve kurkumin@MCM-41-AG olarak adlandırılan kurkumin yüklü malzemeler elde edilmiştir. Bulgular: Yapılan ölçümlerden kurkumin yükleme yüzdesi, MCM-41 için %14 ve türevlendirilmiş MCM-41-AG için %16,7 olarak hesaplanmıştır. Kurkumin@MCM-41 ve kurkumin@MCM-41-AG malzemelerinden pH 5.5 ve pH 7.4’de kurkumin salımı çalışılmıştır. Yapılan ölçümler sonrası, Kurkumin@MCM-41’in her iki pH değerinde de taşıdığı kurkuminin %90’nını ilk 15 dakika içinde bıraktığı belirlenmiştir. Kurkumin@MCM-41-AG taşıdığı kurkuminin pH 5.5’de %31’ni 75 dakika içinde ve pH 7.4’de %39’nu 60 dakika içinde bıraktığı belirlenmiştir.

Sonuçlar: Elde edilen bu sonuçlar, türevlendirilmiş silika taşıyıcı MCM-41-AG’in MCM41’e kıyasla daha fazla kurkumin taşıyabildiği ve taşıdığı kurkumini daha az oranda ve daha uzun sürede kontrollü olarak bırakabildiğini göstermektedir. Anahtar kelimeler: Kurkumin, Kanser, İlaç salımı, Silika

              

08-04-202425-04-202425-04-202425-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.05.2024 - Güncelleme: 08.05.2024 15:21 - Görüntülenme: 21
  Beğen | 1  kişi beğendi